• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés

    Hírek, érdekességek
    Akciókamera és drón
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Legújabb tesztek
    Nikon
    Objektív
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Segítség vásárláshoz
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Törzsvásárlói VIP Club
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fotós tippek: A fehéregyensúly definíciója és a beállításai

    220volt
    220volt
    2024.04.23 08:28
    Fotós tippek: A fehéregyensúly definíciója és a beállításai

    Segítünk, hogy megismerd a fehéregyensúly fogalmát (WB), a fényképezőgép összes WB-beállítását, és azt, hogyan használd őket a pontos színek eléréséhez.

    Az emberi szem lenyűgöző dinamikatartományt ér el, automatikusan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, így nagyon erős fényben és borús helyeken is képesek vagyunk látni.

    Sajnos a digitális fényképezőgépek nem ilyen összetettek. Úgy rögzítik a jelenetet, ahogyan érzékelik, a korlátaikon belül. Ezért trükkös fényviszonyok esetén a fehéregyensúlyt úgy kell beállítanunk, hogy a kívánt eredményt biztosítsuk. Néha ezért kell megmondanunk a fényképezőgépnek a jelenetre eső fény színhőmérsékletét is. 

    Mit jelent ez? Egyszerűbben fogalmazva, a fény a három alapszínből - vörös, zöld és kék - áll. Elméletileg mindhárom szín azonos intenzitása fehér fényt eredményez, de a gyakorlatban ezek a színek különböző arányban vannak jelen a különböző forrásokból származó fényben. Például a volfrámszálas lámpák több vörös színt bocsátanak ki, mint a fénycsövek, amelyek zöldebb fényt keltenek. A természetes fény is változik a körülmények függvényében, így a színek napnyugtakor melegebbnek (több vörös), délben pedig hűvösebbnek (több kék) tűnnek. A színeknek ezt a változó arányát a színhőmérsékletként lehet kifejezni, amelyet a Kelvin-skálán mérnek.

    Ha a RAW formátumtól eltérő formátumban fotózol (JPG), - Ajánlom figyelmedbe a Raw vagy JPG cikkünket -  a fényképezőgép utólagosan feldolgozza a képet, hogy a lehető legpontosabbá tegye a jelenet színeit. Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A jelenetre eső fény színhőmérséklete befolyásolja azt, ahogyan a kamera látja a színeket, és az agyunkkal ellentétben nem korrigálja azt automatikusan. Például korrekció nélkül a volfrámfényben fényképezett fehér fal nagyon sárgának, fluoreszkáló fényben pedig nagyon zöldnek fog tűnni. Ezért van minden digitális fényképezőgépen lehetőség a fehéregyensúly beállítására a környezeti fényviszonyoknak megfelelően. Ha RAW-fájlokat készítesz, akkor az utólagos feldolgozás során teljes mértékben kontrollálhatod a színeket, így a fehéregyensúlynak az expozíció készítésekor nem kell aggasztania, bár hasznos lehet, ha a dolgokat a végleges képhez közelíted. Ha pedig a tökéletesre törekszel és kevés utómunkát szeretnél, akkor fotózás pillanatában figyelj oda erre. Ezzel megkönnyíted a saját dolgod.

     

    Mit jelentenek a fehéregyensúly-beállítások?

    A fényképezőgépek többféle fehéregyensúly-beállítással rendelkeznek, és ezek kiválasztása attól függ, hogy milyen fényviszonyok között készítesz felvételeket.

      

    Automatikus fehéregyensúly

    Ezt a beállítást alapértelmezettként használhatod a legtöbb általános fényviszony mellett. Az automatikus fehéregyensúly úgy működik, hogy kiértékeli a jelenetet, és eldönti, hogy melyik a legmegfelelőbb fehér pont benne. A beállítás meglehetősen jól működik, ha a környezeti fény színhőmérséklete a kb. 3000-7000K közötti tartományba esik. Ha azonban a képen túl sok az egyik szín, vagy ha nincs tényleges fehér szín, amelyet a mérő referenciaértékként használhatna, a rendszert megtévesztheti, és a kép színárnyalatos lesz.

    Érdekesség, hogy a 2016-ban a Canon az automatikus fehéregyensúly két változatát vezette be: Ambience Priority (Környezeti prioritás) és White Priority (Fehér prioritás). Az Ambience Priority az alapértelmezett, és a korábbi Canon fényképezőgépekben használt AWB módszer. Akkor hasznos, ha meg akarod őrizni a mesterséges megvilágítás melegségét. Fehér prioritás módban azonban a fényképezőgép megpróbálja eltávolítani a meleg árnyalatot a képből, hogy a fehér szín tiszta fehér legyen.

     

    Daylight

    Ezt a beállítást akkor használd, ha erős napsütésben készít felvételeket. Ezt a beállítást körülbelül 5200 K színhőmérsékletre tervezték, ami valójában valamivel hűvösebb, mint a déli napfény. Azonban még akkor is, ha valójában ritkán fényképezel délben, ez a beállítás a nap nagy részében jól működik.

     

    Shade

    Értelemszerűen, árnyékos helyen alkalmazd. Bár az árnyékos területeket hidegebbnek (kékebbnek) érzékeljük, a Kelvin skála működése alapján a színhőmérséklet valójában magasabb, általában 7000K körül van. Ez a beállítás inkább a gyengén árnyékos területekhez, mint a nagyon erős árnyékhoz alkalmas.

     

    Cloudy

    Ez körülbelül 6000K színhőmérsékletet állít be. A legjobb olyan napokon használni, amikor a nap a felhők mögött van, nagyon egyenletes és szórt fényt biztosít, de egy kicsit melegebb, mint az Shade.

     

    Wolfram

    A mesterséges világítás első beállítása, amely körülbelül 3200 K színhőmérsékletet jelent, és a legtöbb wolfrámlámpa számára alkalmas, amelyek általában sárgás fényt bocsátanak ki.

     

    Fluorescent tube (fénycső)

    A második mesterséges fény beállítása körülbelül 4000K-ra van kalibrálva, ami a fénycsövek színhőmérsékletének felel meg. A fénycsövekkel az a probléma, hogy többféle típus létezik, amelyek mindegyike más-más színhőmérsékletű, és idővel változnak is, fokozatosan változtatva az általuk kibocsátott fény színhőmérsékletét, így ez a beállítás nem minden esetben ad tökéletes eredményt. A villódzásmentes funkció ilyen esetekben hasznos.

     

    Flash

    Beépített vakuval vagy Speedlites vakuval történő használatra. A vaku nagyon fehér fény, színhőmérséklete körülbelül 6000K, bár ez finomhangolható, ha színátviteli funkcióval rendelkező Speedlite-ot használ. 

    Fontos megjegyezni végezetül, hogy ezek a beállítások még mindig a fényképezőgép számításaitól függenek a helyes színegyensúly elérése érdekében...

     

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

     

     

     

    A modern fényképezőgépek rengeteg funkcióval rendelkeznek. Kihívást jelenthet a lehető legjobb beállítások megtalálása.

    A téli komorság és szürkeség után márciusban végre zöldbe borul minden és felélénkül az élet.

    Az alábbi tippek alkalmazásával még csodásabb fotókat készíthetsz autókról mozgás közben.

    Használd a 2024-es fotózási trendek listáját, inspirálódj, próbálj új technikákat és legyél kreatívabb.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár