• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés

    Hírek, érdekességek
    Akciókamera és drón
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Legújabb tesztek
    Nikon
    Objektív
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Segítség vásárláshoz
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Törzsvásárlói VIP Club
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Minden, amit tudnod kell az automatikus élességállítási módokról

    220volt
    220volt
    2024.05.13 08:16
    Minden, amit tudnod kell az automatikus élességállítási módokról

    Ha van valami, ami az kezdő fotósokat összezavarja, az „autofókusz” és az „autofókusz mód” közötti különbség.

    Amikor az „Autófókusz mód” kifejezést látod, az nem arra a módszerre utal, amelyet a fényképezőgép a fókusz rögzítésére használ, ahogy azt korábban leírtam. Ehelyett az autofókusz módok arról szólnak, hogy a fényképezőgép hogyan választja ki a fókuszpontokat a témához.

    Az autofókusz típusának kiválasztása csak a kép alkotás egyik fontos eleme. Azt is el kell döntened, hogy a fényképezőgép mely fókuszpontokat használja a téma rögzítéséhez. És itt jönnek a képbe az autofókusz módok. Beállíthatod, hogy a fényképezőgép egy adott pontot válasszon ki a fókuszáláshoz, vagy a környező pontokra váltson, ha a téma mozog.

    Az első autofókusz mód, amelyet megnézünk, az Egypontos vagyis a Single Points AF. Az Egypontos autofókusz mindig egyetlen fókuszpontot használ az élességállításhoz, függetlenül attól, hogy a téma mozog-e. A Dinamikus terület (Nikon) vagy az AF pont kiterjesztés (Canon) funkcióval a fényképezőgép egy kiválasztott pontról a környező pontokra helyezi át a fókuszt abban az esetben, ha a téma mozog. Az utolsó autofókusz üzemmód az Automatikus AF. Ebben az autofókusz üzemmódban a fényképezőgép teljes mértékben átveheti az fókuszpont kiválasztásának irányítását, amit automatikus autofókusznak nevezünk. 

    Fontos megjegyezni, hogy egyes fényképezőgépgyártóknak lehetnek speciális autofókusz módjai, de ez az a három mód, amelyet a legtöbbször fogsz használni.

    Most pedig nézzük meg, hogy mi a különbség a felsorolt autofókusz módok között! 

     

    Egypontos AF mód

    Az Egypontos autofókusz módban egyetlen fókuszpont aktív a képmezőn. A rendelkezésre álló fókuszpontok száma a rekeszérték beállításától függ (minél szélesebb a rekesz = annál több fókuszpont áll rendelkezésre). Ez az autofókusz üzemmód ideális tájképekhez, építészethez és más álló témákhoz. Pontossága miatt portréfotózáshoz és makrófotózáshoz is kiváló. Vedd figyelembe, hogy általában a legpontosabb fókuszpont a középső pont.


     

    Dinamikus terület AF (Nikon) vagy AF pont kiterjesztés (Canon)

    Ez az autofókusz üzemmód ideális a mozgó témák követésére. Csak akkor működik, ha a fényképezőgép folyamatos autofókuszra van állítva. 

    Így működik ez a fókuszálási mód:

    Kiválasztasz egy fókuszpontot, de ha a téma mozog, a fényképezőgép a környező fókuszpontokat használja a téma követésére. Így a téma fókuszban marad anélkül, hogy folyamatosan újra kellene fókuszálnia. A legjobb eredmény elérése érdekében a fényképezőgépet a témával együtt pásztázza, hogy segítsen a fókuszálásban.

    Fókuszpontok aktiválása. A modern DSLR-ek és tükör nélküli fényképezőgépek lehetővé teszik, hogy 500 vagy több fókuszpont közül válassz. De vedd figyelembe, hogy a több fókuszpont aktiválása nem mindig ad jobb eredményt ebben az üzemmódban. Az összes rendelkezésre álló fókuszpont aktiválása jelentősen lelassíthatja a fényképezőgép autofókuszért  felelős processzorát - ami miatt lemaradhatsz a pillanatról. Válassz tehát bölcsen a fókuszpontokat - a keresztpontok a legpontosabbak.

     

     

    Az utolsó típusú AF mód, amelyet megvizsgálunk, az automatikus autofókusz.

    Automatikus terület AF (Nikon)/Automatikus AF pont kiválasztás (Canon). Amikor a fényképezőgéped ebben az üzemmódban van, a kamera szoftvere irányítja a fókuszt, és automatikusan a témára fókuszál. A fókusz rögzítéséhez ez az üzemmód a téma körvonalát keresi. Ha nem talál ilyet, akkor általában a képkocka legközelebbi és legnagyobb tárgyára fókuszál. Ez az üzemmód olyan helyzetekben megfelelő, amikor kevés idő áll rendelkezésre a témára való fókuszáláshoz. Nem ajánlom ezt az üzemmódot, ha tűpontos fókuszt szeretnél, mert így a fényképezőgép minden döntést meghozhat helyetted.

     

    Foglaljuk össze!

    Íme tehát egy gyors összefoglaló arról, amit az autofókusz típusairól és üzemmódjairól tudni kell.

    • Használd az Single Shot autofókuszt álló témákhoz, például tájképekhez, portrékhoz és csendélet témákhoz.

    • Használd a folyamatos autofókuszt mozgó témák, például sport és vadon élő állatok esetében.

    • Ha fényképezőgéped támogatja az automatikus autofókuszt, akkor használd, ha a téma kiszámíthatatlan.

    • Használd a kézi fókuszt gyenge fényviszonyok között, vagy amikor a fényképezőgép nehezen tud autofókuszálni (extrém közeli vagy makrófotózás).

    • Álló témákhoz válaszd az Egypontos autofókusz módot

    • A mozgó témák követéséhez használd a Dinamikus terület vagy az AF pont kiterjesztése funkciót.

    • Az automatikus autofókusz elveszi a kontrollt az autofókuszpontok kiválasztása felett. Óvatosan használd, mert előfordulhat, hogy rossz témára fókuszál.

    • Körültekintően válaszd ki a fókuszpontokat - a több nem feltétlenül jobb, mert minél több fókuszpont van aktiválva, annál lassabb a fényképezőgép autofókuszálása.

    • Ha fényképezőgépe nehezen tud élességet állítani, kapcsold ki az AF-et az és fókuszálj manuálisan.

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

    Az autofókusz típus és az autofókusz mód kiválasztása kicsit összezavar, és nem tudod, melyiket válaszd?

    Segítünk, hogy megismerd a fehéregyensúly fogalmát (WB), a fényképezőgép összes WB-beállítását, és azt, hogyan használd őket a pontos színek eléréséhez.

    A modern fényképezőgépek rengeteg funkcióval rendelkeznek. Kihívást jelenthet a lehető legjobb beállítások megtalálása.

    A téli komorság és szürkeség után márciusban végre zöldbe borul minden és felélénkül az élet.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár