• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés

    Hírek, érdekességek
    Akciókamera és drón
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Legújabb tesztek
    Nikon
    Objektív
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Segítség vásárláshoz
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Törzsvásárlói VIP Club
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fotós tippek: Autofókusz magyarázata kezdőknek

    220volt
    220volt
    2024.05.07 12:19
    Fotós tippek: Autofókusz  magyarázata kezdőknek

    Az autofókusz típus és az autofókusz mód kiválasztása kicsit összezavar, és nem tudod, melyiket válaszd?

    Zavarba hoznak az olyan rövidítések, mint a "One Shot" vagy az "AF-C" vagy az "AI Focus AF" a fényképezőgép menüjében? Vagy amikor olyan elemeket látsz a fényképezőgép menüjében, mint a "Single Point AF" vagy az "Auto Area AF", azon tűnődsz, hogy mit jelentenek? Szeretnélek megnyugtatni, hogy teljesen normális, ha összezavarodsz az autofókusz és az autofókusz mód terminológiája miatt! Ez egyike azoknak a témáknak, ahol könnyen és gyorsan el lehet veszteni a fonalat.

    Ebben a cikkünkben segítünk eligazodni számodra az elsőre bonyolultnak tűnő témakörbe.


    A legjobb fotóeredmények elérése érdekében fontos, hogy megértsd, milyen autofókusz típust és üzemmódot kell használni az adott helyzetekben. Először is beszéljünk az AF típusok közötti különbségekről. Később rátérek az üzemmódokra.

     

    Az autofókusz három fő típusa

    Az automatikus élességállítás arra utal, hogy a fényképezőgép automatikusan a témára fókuszál, anélkül, hogy manuálisan kellene beállítania a fókuszt. Például... az autofókusz csak egyszer rögzíti a témát a felvétel elkészítése előtt (ezt a módszert "One Shot" vagy "AF-S" autofókusznak nevezik).

    Vagy a fényképezőgép folyamatosan újra fókuszál, miközben követi a témát. A fényképezőgép gyártójától függően ezt a fajta autofókuszt folyamatos AF, AI Servo vagy AF-C néven ismerik.

    Létezik egy harmadik, hibrid autofókusz típus is, amellyel fényképezőgéped rendelkezhet. Ez a témától függően váltogatja a fókuszt az egyszeri és a folyamatos felvétel között. (Ezt a különböző márkák AI Focus AF (Canon)/AF-A (Nikon) vagy Auto Servo AF-nek nevezik. Most elmagyarázom az autofókusz ezen típusai közötti különbségeket - és azokat a helyzeteket, amikor érdemes használni őket.

     

    Single Shot AF 

    Más néven: One Shot (Canon), One Shot (Sony) vagy AF-S (Nikon)

    A Single shot a leggyakrabban használt autofókusz típus. Az egyszeri autofókusz esetén te választod ki a fókuszpontot, és a fényképezőgép csak egyszer fókuszál, mielőtt megnyomná az exponálót. Ha a téma nincs fókuszban, a fényképezőgép nem készít fényképet. Ez az autofókusz típus a legjobb helyhez kötött témákhoz, például tájképekhez, csendélethez és portrékhoz. Ennek a fókusztípusnak az egyik nagy előnye, hogy a folyamatos és a hibrid autofókuszhoz képest meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát.

     

    Folyamatos autofókusz

    Más néven: AI Servo (Canon)/ AF-C (Nikon és Sony)

    A folyamatos autófókuszálással a fényképezőgép folyamatosan újrafókuszál a témára, ahogy az a képen belül mozog... A folyamatos autofókusz nagyon hasznos lehet kis mélységélességű közeli felvételek készítésekor is, ahol egy centiméternyi mozgás is teljesen megzavarhatja a fókuszt. A folyamatos autofókusz használatához először fókuszálj a témára, majd tartsd félig lenyomva az exponálógombot vagy a külön AF-gombot, miközben követed a témát a képkockán belül. Bár ez a fajta autofókusz nagyon hasznos a mozgó témák követésénél, előfordulhat, hogy gyenge fényviszonyok vagy alacsony kontrasztú helyzetekben nem működik olyan jól. Egy másik dolog, amit meg kell jegyeznem, hogy a folyamatos fókuszálás gyorsabban meríti az akkumulátort.

     

    Automatikus AF

    Más néven: 'AI Focus AF (Canon)/AF-A (Nikon)/Auto Servo AF'

    Ez az automatikus autofókusz típus a belépő szintű fényképezőgépekkel rendelkező új fotósokat célozza meg. Nem minden váz rendelkezik ezzel az autofókusz opcióval, de ez az alapértelmezett autofókusz típus azoknál, amelyeknél igen. Az automatikus AF a fókusz a témától függően váltogat ide-oda az egyszeri és a folyamatos fókuszálás között. Az AF ezen típusára leginkább úgy lehet gondolni, hogy "mutass és lőj".  Végső soron a fényképezőgép dönt arról, hogy hova fókuszáljon, nem pedig a fotós. Az automatikus autofókusz különösen akkor lehet hasznos, ha a téma kiszámíthatatlan (gondoljon állatokra és gyerekekre). Ez a fajta autofókusz ideális a gyerekek játék közbeni megörökítéséhez, mert sosem tudhatja, hová mennek, vagy mit csinálnak!

     

    Írta: Háfra Zsolt

    Fotók: Pesti Péter / Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Régen olyan egyszerű volt. A fényképezőgép zárja kinyílt és újra becsukódott. A kettő közötti idő volt az expozíciós idő. A digitális fényképezőgépekkel és a tükör nélküli rendszerekkel a dolgok egy kicsit bonyolultabbá váltak...

    Segítünk, hogy megismerd a fehéregyensúly fogalmát (WB), a fényképezőgép összes WB-beállítását, és azt, hogyan használd őket a pontos színek eléréséhez.

    Az elmúlt évtizedben a fotózás a technológiai fejlődésnek köszönhetően gyors átalakuláson ment keresztül...

    Vészesen közeleg az év vége, így itt az ideje a 2023-ban készített fotóid learchiválásának, hogy a megörökített emlékek tényleg meg is maradjanak.

     

     

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár