• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés

    Hírek, érdekességek
    Akciókamera és drón
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Legújabb tesztek
    Nikon
    Objektív
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Segítség vásárláshoz
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Törzsvásárlói VIP Club
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Így használd az OM System Live ND módját

    220volt
    220volt
    2024.07.09 10:51
    Így használd az OM System Live ND módját

    A legtöbb fényképezőgépnek van legalább egy exkluzív tulajdonsága, és az OM System kamerák több ilyennel rendelkeznek, mint a legtöbb. Az egyre bővülő „Live” gyűjteménye tartalmaz néhány egyedülálló fényképezési funkciót.

    A korábbi két cikkemben a Live Time, Live Bulb és a Live Comp funkciókban rejlő lehetőségeket taglaltam. Ezúttal pedig a Live ND-vel ismerkedünk meg.

     

    Live ND és Live GND

    A Live ND szűrő részben megszünteti a fizikai ND-szűrők szükségességét, mivel elektronikusan biztosítja azokat. Az eredeti OM-1-en az ND-szűrő az ND2-től (egy fokozat) egészen az ND64-ig (hat fokozat) terjed, az OM-1 Mark II-n pedig egészen az ND128-ig áll rendelkezésre. Az utóbbi modell egy fokozatmentes semleges sűrűségű szűrőt is biztosít ND8-ig (három fokozat). A Live ND lesötétíti a képet, így hosszabb expozíciókat tesz lehetővé.

    A Live GND hasonlóan működik, de a kép azon részét befolyásolja, amelyre alkalmazzák. Nagyobb dinamikatartományú jelenet felvételét teszi lehetővé, mivel a kiemelt területet, általában a kép tetején lévő égboltot sötétíti. A képek nyers fájlként vagy JPEG-ként menthetők.


    A Live ND az OM-1 Mark II, az OM-1, az OM-5 és néhány korábbi OM-D fényképezőgépen is elérhető. A Live GND jelenleg csak az OM-1 Mark II fényképezőgépen érhető el. A régebbi menürendszerrel rendelkező modelleknél az Élő ND a 2. Felvételi menüben található. A legújabb modelleknél a Live ND és a GND a felvétel menüben található.

    A Live ND csak manuális üzemmódban vagy zárprioritásban érhető el, míg a Live GND rekeszprioritásos és Program üzemmódban is elérhető.

     

    Hogyan használd?

    Mindkét szűrő a menüben aktiválható. A Live ND hosszabb záridőt tesz lehetővé.

    A Live GND felfelé és lefelé mozgatható az OK gomb feletti és alatti nyílgomb segítségével. Az elülső és a hátsó tárcsa segítségével is elforgatható, a tengely pedig, amely körül a bal és jobb oldali nyílgombokkal mozgatható. A menüben a szűrt és a nem szűrt területek közötti lágy, közepes vagy kemény határvonal is kiválasztható.

    Mivel az OM-1-esek akár 8.5 fokozatú képstabilizációt is kínálnak, ezeket a funkciókat állvány nélkül is lehet használni. Kézből tartottam 5 másodperces expozíciókat. 

    Erős napsütésben a fizikai ND1000-es szűrőm a legjobb esetben is csak egy másodperces expozíciót tesz lehetővé. A Live ND-vel kombinálva azonban akár egyperces expozíciókat is készíthetünk, akár déliben is.

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár