• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Akciókamera és drón
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Legújabb tesztek
    Nikon
    Objektív
    Olympus
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Segítség vásárláshoz
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Törzsvásárlói VIP Club
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Melyik objektívet választanád? - 24-70mm f/2.8 vagy 24-105mm f/4

    220volt
    220volt
    2024.07.31 09:44
    Melyik objektívet választanád? - 24-70mm f/2.8 vagy 24-105mm f/4

    A megfelelő standard zoom kiválasztása nem egyszerű feladat, különösen, ha a 24-70mm f/2.8 és a 24-105mm f/4 között kell dönteni...

    A közelmúltban kaptam egy privát jellegű üzenetet, amiben egyik követőm segítséget kért a két objektív közötti döntéshez. Mivel számára ez érdekes volt, így gondoltam írok róla egy rövidebb cikket, hátha másnak is szolgál új információval. Kezdjük is a legfontosabbal, az árral. 

    A Canon esetében a 24-70mm f/2.8 drágább, ára körülbelül kétszerese a 24-105mm f/4-nek. Igaz, ha olcsóbb fényképezőgépet választunk, akkor valamennyit lehet spórolni, de még úgy is jelentős a különbség. A 24-70mm egy extra fényerősséget kínál, ami kulcsfontosságú lehet gyenge fényviszonyoknál és a sekély mélységélesség eléréséhez. A kérdés, hogy a 24-70mm-es objektív extra fényerőssége és magasabb ára ellensúlyozza-e a 24-105mm-es objektív nagyobb gyújtótávolságát?

     

    A 24-70mm f/2.8 krémesebb, elmosódottabb hátteret biztosít, ami portréfotózásnál kifejezetten előnyös. Ugyanakkor a 24-105mm szűkebb végén és f/4-nél szintén kellemes háttérelmosást produkál, bár kevésbé hangsúlyos. A két objektív közötti különbség a háttér elmosódásában észrevehető, de nem drasztikus, különösen, ha figyelembe vesszük a legtöbb fotós gyakorlati alkalmazását.

    A 24-70mm fizikális paramétereit tekintve valamivel nagyobb és nehezebb, de nem jelentősen. Sokak számára ez nem lesz döntő tényező. Ehelyett a döntés gyakran azon múlik, hogy az extra fényerő nagyobb értéket képvisel-e, mint a plusz gyújtótávolság. A 24-105mm-es modell szűkebb végénél plusz tér szűkítés egyedi megjelenést kölcsönözhet a portréknak, így az alanyok jobban kiemelkednek a háttérből.

     

    A 24-105mm nagyobb átfogása előnyösebb sok fotós számár, különösen azért, mert egy nagyobb sokoldalúságot kínál a képminőség jelentős feláldozása nélkül. Fontos leszögezni, hogy mindkét objektív éles, kiváló képminőséggel rendelkezik, és a választás végső soron a te egyedi igényeidtől és a felhasználási területtől függ. Az üzenet írójának hosszas üzenetváltás után végül a 24-105mm f/4 lett a választottja. Mert egy mindennapi utazó zoomot keresett, amely tökéletes portrékhoz, streethez és eseményekhez is.

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A csúcskategóriás EOS R1 modellt a sebesség és a korszerű technológia jegyében fejlesztettük ki olyan fotóriporterek, illetve sport- és akciófotósok számára, akik szeretnének szakmai sikereket hozó, emlékezetes képeket készíteni.

    Az EOS R5 Mark II fényképezőgéppel minden fotós és filmkészítő elkészítheti eddigi legkreatívabb alkotásait, műfajtól függetlenül.

    A Canon hibrid objektívek új tagja hamarosan a polcokon! Az állóképekhez és videókhoz is használható RF 35mm F1.4L VCM tökéletes választás kreatív történetmeséléshez!

    A Canon fényképezőgép-, nyomtató- és szkennerszoftverekkel egyszerűbbé teheted munkádat és növelheted a kreativitásod.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár