• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Akciókamera és drón
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Legújabb tesztek
    Nikon
    Objektív
    Olympus
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Segítség vásárláshoz
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Törzsvásárlói VIP Club
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Miért elég a 24 megapixel a legtöbb fotós számára?

    220volt
    220volt
    2024.08.13 10:11
    Miért elég a 24 megapixel a legtöbb fotós számára?

    A fényképezőgépek ma már lenyűgöző megapixelszámmal büszkélkedhetnek, egyes modellek 60 megapixelt is kínálnak. De tényleg szükség van ennyi megapixelre?

    A legtöbb ember számára egy 24 megapixeles kamera is több mint elég lehet. Vegyük sorra a különböző forgatókönyveket, hogy kitaláljuk, melyik fényképezőgép felel meg az igényeidnek, mert ezzel potenciálisan pénzt takaríthatsz meg. 

    A 2000-es évek elején nagy szám volt a Kodak DC280, amely 1, azaz egy megapixellel büszkélkedett. A technológia azóta drasztikusan fejlődött. 2005-ben az Canon 5D már 12.7 megapixeles, teljes képkockás fényképezőgép volt. Mai mércével mérve alacsonyabb felbontása ellenére is sok éven át profi fotósok kedvence volt. 

    Fontos megjegyezni, hogy sokan elsősorban számítógép képernyőjén nézik meg a fotóikat. Egy tipikus HD-monitor 1080p felbontást jelenít meg, ami alig több mint 2 millió pixelnek felel meg. Még egy 3 megapixeles kamera is meghaladja ezt a felbontást. A legtöbb esetben az ezt meghaladó felbontás nem lesz észrevehető a képernyőn. A ma kapható 60 megapixeles kamerák sokkal több részletet képesek megjeleníteni, mint ami a szabványos digitális kijelzőkhöz szükséges.

     

    A fényképek nyomtatása az a terület, ahol a nagyobb megapixelszám többet számíthat. Azonban még itt is korlátozott az extrém felbontások iránti igény. A nyomtatási felbontást pont per hüvelykben (DPI) mérik, és a 300 DPI az elfogadott szabvány a kiváló minőségű nyomatokhoz.

    Egy 10x15 cm-es kép nyomtatásához mindössze 2 megapixeles képre van szükség. Egy 20x25 cm-es nyomtatáshoz 7 megapixeles képre van szükség. Még egy nagyméretű, 40x50-es nyomat is elkészíthető körülbelül 28 megapixeles felbontással. Az is döntő szerepet játszik, hogy milyen messziről nézik a kinyomtatott képet. A nagyobb nyomatokat általában messzebbről nézik, ami csökkenti a nagy DPI szükségességét. Ezért egy 24 megapixeles fényképezőgép a legtöbb nyomtatási igényt képes kielégíteni.

    A nagy megapixeles fényképezőgépek hátrányait is érdemes megvizsgálni, mivel vannak olyan területek, ahol nincs szükség akkora felbontásra. Az ilyen kamerák nyers képei jelentős tárhelyet igényelnek. Ez további költségeket jelentenek az SD-kártyák, a merevlemezek és a felhőalapú tárolás tekintetében. A nagyobb megapixeles érzékelők, hacsak nem nagyobb méretűek, kisebb pixelekkel rendelkeznek, amelyek nem gyűjtik össze olyan hatékonyan a fényt, ami potenciálisan csökkenti a képminőséget gyenge fényviszonyok mellett, és növeli a zajt magas ISO-értékeknél. Ezeknek a nagyméretű fájloknak a feldolgozása több számítási teljesítményt is igényel, ami a régebbi hardverek esetében megterhelő lehet.

     

    Összességében tehát a legtöbb felhasználó számára elegendő egy 24 megapixeles fényképezőgép. Mivel ez digitális megjelenítéshez és nyomtatáshoz is elegendő felbontást kínál, a nagyobb megapixeles modellek túlzott tárolási és feldolgozási igényei nélkül. Vásárlás előtt érdemes megfontolni a tényleges igényeket mielőtt egy nagy megapixeles fényképezőgép mellett döntesz. Ez a megközelítés felszabadíthatja a költségvetés egy részét, amelyet más alapvető tartozékokra, például objektívekre vagy vakukra fordíthatsz. Ezek javíthatják a fényképezés általános élményét.

     

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Ha van valami, ami az kezdő fotósokat összezavarja, az „autofókusz” és az „autofókusz mód” közötti különbség.

    Segítünk, hogy megismerd a fehéregyensúly fogalmát (WB), a fényképezőgép összes WB-beállítását, és azt, hogyan használd őket a pontos színek eléréséhez.

    A modern fényképezőgépek rengeteg funkcióval rendelkeznek. Kihívást jelenthet a lehető legjobb beállítások megtalálása.

    Az alábbi tippek alkalmazásával még csodásabb fotókat készíthetsz autókról mozgás közben.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár